Juiste man op de juiste plek

Normaal gesproken is Frans Habraken Corporate Engineering & Maintaince Manager bij Peka niet zo happig op het geven van interviews, maar voor John van Asseldonk van het Eindhovense Engineeringsbureau Protechnicon maakt hij graag een uitzondering. De heren kennen elkaar al jaren en hebben samen binnen Peka al heel wat mooie projecten gerealiseerd. Habraken waardeert de kennis en kunde die Van Asseldonk vanuit Protechnicon meebrengt als Peka voor een project extra expertise of mankracht nodig heeft. Maar bovenal is hij gecharmeerd van het feit dat Van Asseldonk er steeds weer in slaagt om de juiste man aan het Pekateam toe te voegen. Want juist die persoonlijke klik is volgens Habraken cruciaal voor het slagen van een project.

 

Geworteld in de Brabantse Peel

Peka Kroef is een echt familiebedrijf: betrokken medewerkers die zich voor lange tijd verbinden aan het bedrijf, korte communicatielijnen en snelle besluitvorming. Peka is marktleider op het gebied van dagverse en gekoelde aardappelproducten voor de Retail, food Retail en foodservice. Klanten zijn te vinden onder multinationals, maar ook onder lokale en kleinschalige ondernemingen. In de catering van bedrijven, scholen, luchtvaart en overheidsinstanties, maar ook in hotels, restaurants, pretparken, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, institutionele grootkeukens, penitentiaire inrichtingen en verpleegtehuizen worden de aardappelproducten van Peka dagelijks geconsumeerd. Waarbij vers ook écht vers is. Het hoofdkantoor en de drie productiebedrijven van Peka zijn letterlijk geworteld in de vruchtbare zandgronden van de Brabantse Peel. In het oogstseizoen rijden de telers vanuit de wijde omtrek af en aan om hun oogst direct bij de producent te leveren, waarna de producten al de volgende dag in de schappen van de supermarkt liggen.

Eigen engineersafdeling

Habraken steekt niet onder stoelen of banken dat zijn eigen afdeling bestaande uit zeven engineers menig klus kan klaren; Zeker ook omdat zij zich gesteund weten door een eigen technische dienst van zo’n 30 man. Habraken: “Eigenlijk geven we de regie nooit uit handen, zelfs niet bij complexere projecten. Ook de ombouw of uitbouw van een productielijn doen we het liefste zelf; kunnen we niemand de schuld geven als er iets mis mocht gaan. Alleen als we aanvullende kennis nodig hebben of kortdurend mankracht te kort komen, maken we gebruik van derden. Protechnicon is een van onze vaste samenwerkingspartners. Zij kunnen ons in alle fases ondersteunen van haalbaarheidsstudies tot ontwerp en engineering, projectmanagement en uitvoering.” Habraken vervolgt: “Op dit moment zijn drie engineers van Protechnicon bij ons gestationeerd. Altijd op locatie, want we willen dat ze volledig meedraaien met onze eigen mensen. Eén engineer is belast met het technisch tekenwerk en het projectmanagement van het nieuw te bouwen ketelhuis op onze locatie in Odiliapeel. Een innovatief en duurzaam energiecentrum waar het snoeihout uit vijf omliggende gemeentes wordt gestookt in een BMEC (biomassa energie centrale) om zodoende de energie op te wekken voor het verwarmen, koken en stoomschillen van de aardappels. Een tweede engineer van Protechnicon helpt ons bij de bouw van een nieuwe fabriek en een derde ondersteunt ons bij het vele tekenwerk.”

Duurzaamheid

Duurzaam ondernemen hoort van oudsher bij Peka. Duurzaamheid vertaalt zich naar de relatie met het eigen personeel én naar de relatie met de telers, samenwerkingspartners en afnemers. Duurzaamheid is ook terug te vinden in het hele productieproces. Beginnend bij het begeleiden van de telers om voor hun pootgoed zo min mogelijk spuitmiddelen te gebruiken en eindigend bij het hergebruik van reststromen en het reduceren van afval. Zo gaat het zand dat vrijkomt na het wassen van de aardappels weer terug op het land en worden de schillen verwerkt tot veevoer. De eigen waterzuivering levert weer biogassen op waarmee stoomketels verhit kunnen worden. Peka heeft de ambitie om te groeien, maar legt zich gelijktijdig op om het energieverbruik significant te laten dalen. Juist op dit vlak mag Protechnicon met regelmaat een sparringspartner zijn, want met het slimmer inrichten van processen, het beter isoleren van installaties en het inzetten van innovatieve pompen ten behoeve van verwarmen en koelen is nog veel winst te behalen.